Shopping Cart

93 90 51 00  hverdage 9-15

Dag til dag levering med GLS

– Kokkenhaven.dk guide –

Sådan dyrker du microgreens

Hvorfor egentlig dyrke microgreens? Dyrkningen af microgreens giver dig frisk sundt grønt året rundt uden brug af køkkenhave. Så brug det som en suplerende køkkenhave, der giver dig frisk grønt året rundt, eller hvis du ikke har adgang til have, så er det et nemt alternativ til hurtig grønt.

At dyrke microgreens kræver ikke meget udstyr. For at dyrke dem har du brug for følgende:

  • Spirebakker. 2-3 per dyrkning, afhængig af metode
  • Vandforstøver
  • Dyrkningsmedie – kokosmuld, hampmåtte eller jord
  • Gødning
  • Vækstlampe – hvis man vil dyrke om vinteren
  • Noget tungt – en mursten, et lod eller lignende på ca 1 kg

Fremgangsmåde

Microgreens er stadiet efter spirer. For at få et frø til at spire kræves kun vand og varme. Resten af de næringsstoffer, der er behov for, er inde i frøet. Det er derfor man kan lave lækre spirer i en spirebakke hvor der udelukkende tilføjes vand. Microgreens derimod skal danne stilk og kimblade (de første blade en spire får). Det er muligt for frøet at danne dette uden andet end vand, men for at få en sund høst med højt udbytte, er det nødvendigt, at der tilføjes næring. Dette kan ske via plantejord eller gødning.

Såfase

Der skal bruges minimum 2 spirekakker. Den ene tilføjes dyrkningsmedie i form af jord og microgreen frø strøs ud og fordeles i et fint tæt lag Læs inde på de enkelte frø hvor mange gram vi anbefaler at så. Nu skal frøene vandes godt med vandforstøveren og have mørke. Nogle frø har brug for modstand ovenfra. Den anden spirebakke ligges oveni frøene og vægt lægges ovenpå.

Dyrker man på kokosmuld eller en hampmåtte, er det en god ide allerede nu at tilføje vandet i forstøverflasken noget gødning. Så er det allerede i voksemediet klar når frøene sender rødder ud.

Som alternativ til at dyrke i 2 spirebakker, kan man i stedet bruge 3. Så skal den ene være med huller i bunden. Den med huller er den der sås i og den skal placeres i midten. Når spirerne begynder at danne rødder, så vandes der i nederste spirebakke i stedet for at vande ovenpå med vandforstøver. Det gør det nemmere at vande når spirerne er vokset op og har fået kimplade.

Spirefase

Spirebakken skal vandes morgen aften, så dyrkningsmediet er fugtigt, men ikke vådt. Når frøene begynder at spire beholdes vægten ovenpå i cirka 3 dage, til spirerne begynder at få lidt højde. Derefter skal vægten fjernes og den øverste bakke vendes, så den ligger som et låg spirerne vokser op i. Samtidig begyndes der at vandes i den nederste spirebakke, hvis man bruger 3-bakke systemet. Grunden til at lægge låg over spirerne er at når de ikke får lys, så vokser de meget i højden, og det vil vi gerne have, for så er det nemmere at høste dem.

Efter at have stået et par dage med låg på, fjernes låget helt, så planterne kan få lys. I denne fase er kimbladene sandsynligvise meget gule på grund af mangel på lys. Efter et par dage hvor de har stået og fået lys, vil bladene skifte farve til en fin grøn farve (rød for nogle arter).

Dyrker du om vinteren og har du ikke mulighed for at stille spirebakken i et vindue med masser af lys, får du et bedre resultat ved at investere i en vækstlampe. Så er du til gengæld sikret smagen af sund sommer året rundt.

Høstfase

Efter yderligere nogle dages vækst er planterne ved at være klar til at blive høstet. De fleste arter høstes mens de stadig kun har kimbladene, men enkle arter, som ært, får lov at vokse lidt mere til der kommer rigtige blade. De fleste andre som eks. rødkål skifter til en bitter smag når de rigtige blade vokser sig store. Tag en smagsprøve dagligt de sidste dage for at finde en god smag.

Den nemmeste måde at høste det på er ved at bruge en meget skarp kniv. Tag en tot microgreens let i hånden og skær af ca 1 cm over dyrkningsmediet. Du kan også sagtens bruge en saks, men det er nemmere at skære.

Hvis du ikke skal bruge din microgreens med det samme, så kom dem i en pose. Kom luft i posen og giv den et sprøjt med forstøverflasken med vand. Med lidt fugt i posen, kan de holde sig 3-5 dage i køleskab.

Det var det. Jeg håber teksten giver indtrykket af at det er nemt, for det er virkelig nemt at holde sig selv selvforsynende året rundt med det abolut sundeste grønt, du kan få fat i.

Yderligere info

YouTube kanalen ”On The Grow” har lavet en rigtig god video der gennemgår dette grundigt (de bruger 3-bakke metoden, kokosmuld og gødning). Se deres video How to grow microgreens. Denne kanal er rigtig god at følge da de virkelig er nørder, der eksperimenterer og prøver nye ting af hele tiden.

Fri fragt

På ordrer over 599 kr

Problemfri returnering

30 dages fuld returret

Vi leverer i morgen

Ved odrer bestilt hverdage inden kl. 15

Billig fragt

PostNord brev 19 kr - GLS pakke 39 kr

© Kokkenhaven.dk 2020 – 2020