93 90 51 00  hverdage 9-15

Dag til dag levering med GLS

– Kokkenhaven.dk guide –

Hvad er microgreens

Du har måske hørt om microgreens, men er ikke helt med på hvad det er, eller hvad forskellen er på microgreens, spirer og babyleaf?

Microgreen er grøntsager eller urter som sås og du lader gro til de danner de første kimblade. Derefter høster man de grønne microgreens og bruger dem i mad eller smoothies især. Grunden til at dyrke dem er, at i dette stadie har planten flest vitaminer og mineraler og de har udviklet en rigtig god smag.

Det minder jo meget om spirer og babyleafs, så hvad er forskellen? Tænk på det på den måde her; man kan sammenligne en spire med en nyfødt, microgreens er en baby og babyleafs er er en ung teenager. Forskellen ligger altså i hvilket stadie man høster.

Alle 3 starter fra samme frø. Frøet spirer og du har en spire. Det er første stadie hvor der dannes  rod og måske en stilk, som skydes ud af frøet. Nu er den klar til at blive spist som en spire. Lader man spiren vokse flere dage, sender den roden ned i jorden og på stilken dannes de første blade kaldet kimbladene. Der kommer oftest 2 kimblade på en stilk, Nu kan den høstes som en microgreen. Nogle salater kan man lade vokse endnu mere og plukke når de første rigtige blade kommer, men før de når fuldt udvokset stadie og det er så babyleaf.

Der er også forskel på selve dyrkningen. Spirer har kun brug for vand, for de kommer aldrig videre til at de begynder at optage næring udefra. Derimod når microgreens og babyleafs at danne rødder og har brug for udefrkommende næring til væksten af lange rødder, kimblade og lang stilk.

Hvorfor dyrke microgreens

Hvorfor egentlig ikke bare spise spirerne? Det kan man jo sagtens og de er rigtig gode og sunde. Men det fantastiske er, at lader man spiren vokse op og få stilk og kimblade og giver den et par dage til at optage lys og næring, så omsætter den disse og danner både mere smag og ikke mindst endnu flere af de sunde vitaminer og mineraler. Mens spirer har en dejlig smag af friskt og grønt, så begynder kimplanten, når den får lov at gro et par dage ekstra, at antage samme smag som det er vi kan lide ved den fuldvoksne plante. Microgreen fra ært får en sød ærteagtig smag og microgreen fra radis får en dejlig krydret let stærk smag. Variationsmulighederne i madlavningen bliver større og smagsgivningen giver flere valgmuligheder.

Forskellen ligger også i, at spiren spires frem udelukkende ved hjælp af vand og der er kun den næring i spiren, som var til stede i frøet til at starte med. Vandet tilføjer ikke noget. Microgreen plantes i et medium, det kan være en form for plantejord eller for eksempel en hampmåtte (som så skal have tilført næring via gødning), som roden suger næring fra og kimbladene fanger sollys som omdannes til energi i kimplanten som den bruger til at danne de stoffer, som planten selv skal bruge for at vokse sig stor. Derfor er mængden af vitamin og mineraler faktisk højest på dette stadie. Højere end når planten er fuldvoksen og vi normalt plukker og spiser den. Faktisk er der målt op til 40x så høj koncentration af nærringsstoffer i kimplanterne sammenlignet med de voksne modne planter

Er det nemt at dyrke microgreens

Ja. At dyrke microgreens kræver hverken meget plads, tid eller udstyr. Lige som med spirer kan man dyrke dem i sit køkken, et værelse eller i en kælder. Dog har de, modsat spirer, brug for lys. Enten sollys eller kunstigt lys. Læs mere i vores guide til dyrkning af microgreens.

Se vores udvalg af microgreen frø og tilbehør
Microgreens frø

Fri fragt

På ordrer over 599 kr

Problemfri returnering

30 dages fuld returret

Vi leverer i morgen

Ved odrer bestilt hverdage inden kl. 15

Billig fragt

PostNord brev 19 kr - GLS pakke 39 kr

© Kokkenhaven.dk 2020 – 2020